Winkelwagen
Producten

Bekabeling


De juiste bekabeling.

Domotica biedt de mogelijkheid om toekomstgerichte woningen te bouwen. Om hiervan maximaal te kunnen profiteren is de juiste bekabeling nodig.

Niemand weet precies waar de reis van Domotica naar toe gaat. Een ding is duidelijk, we zijn aan het begin van een lange reis.

Men kan met grote zekerheid zeggen dat we met goede bekabeling, ook in de toekomst verder kunnen werken. Kabel met goede transmissie-eigenschappen zijn bijna niet veranderd in de afgelopen jaren. Toekomstige producten kunnen spraakherkenning, video-analyse en dergelijke hebben, daarvoor is hoge bandbreedte een vereiste. IP-netwerken stoppen ook niet voor Domotica.

Een mooi voorbeeld zijn de eerdere TV's met waar de trend nu op weg is. Achter mijn TV-toestel zijn vier netwerkpoorten, waarvan er drie op dit moment in gebruik zijn (TV, Dolby surround receiver, kabel-tv-ontvangers). 10 jaar geleden zou je een netwerk verbinding kunnen hebben voorzien, maar waarschijnlijk niet.

In een  Domotica woning, zou ik Cat 5 6 of 7 -kabel gebruiken om de sensoren, knoppen, en nog veel meer, op aan te sluiten. Daar waar er zich nu een normale knop bevind, zou in vijf jaar een spannend apparaat kunnen staan, die veel mogelijkheden voor die ruimte creëert.

Over Cat kabel, kunt u potentieel vrije contacten, netwerken, seriële verbindingen, buslijnen, telefoonlijnen en nog veel meer bekabelen. 230V is niet mogelijk!

Token Ring en vergelijkbare methoden worden nu beschouwd als verouderd en hebben plaats gemaakt voor gestructureerde bekabeling. Let erop dat bij de bus-gebaseerde technieken, die u opneemt in uw Domotica woning, u die bekabeling in de toekomst, of lege buizen, voor gestructureerde bekabeling gebruiken kan. Onthoud ook dat men op een bus alleen op die technologie aangepast materiaal kan wordt gebruikt, meestal met extreem lage datasnelheden.

De meeste huizen worden na 25 tot 30 jaar herbouwd, uitgebreid, muren worden toegevoegd en veranderd. In die 30 jaar, zou u de bekabeling, die u vandaag installeert, nog moeten kunnen gebruiken. Gelukkig zijn koperen kabels niet onderhevig aan veroudering. Met een beetje geluk zijn ook na 30 jaar, twisted-pair kabels nog steeds stand der techniek.Bekabeling aansluiten

De verdere info richt zich tot de elektro installateur, die de bekabeling van het Loxone systeem met de juiste vakbekwaamheid kan aansluiten.

Algemene info:

Zijn er tijdens de installatie vragen of onduidelijkheden, neem dan gerust contact met ons op.

  Het is aan te bevelen de installatie werken uit te laten voeren door erkende elektro installateurs.

Basis info bekabeling:

hier is bijkomende info en een paar handige tips voor een installatie zonder problemen;

- Op het Loxone systeem word een 24 V voeding aangesloten. Hierop kunnen 1 Miniserver en tot 30 uitbreidingen op aangesloten worden.

- Om de apparaten met het Loxone systeem aan te kunnen sturen, moet de bekabeling van de apparaten tot in hetzelfde verdeelbord toekomen (Ster bekabeling)

- Om de bekabeling eenvoudig te houden raden wij aan meerdere CAT 5 6 of 7 kabels te gebruiken.

Aansluiting voeding op de Miniserver:
1. Verbind de 24V voeding met de Miniserver

2. Maak een 230V/AC verbinding met de 24V voeding.

Aansluiting van één of meerdere uitbreidingen op de Miniserver:
1. Sluit de 24V voeding van de Miniserver aan op de 24V aansluiting van de uitbreidingsmodule.

2. De Loxone bus aansluiten op de uitbreidingsmodule.

3. Let er op dat de Loxone bus bij de laatst aangesloten uitbreidingsmodule getermineerd word door een 120 Ohm weerstand.

Aansluiten van drukknoppen en verbruikers:

Onderstaande schema geeft een voorbeeld hoe men drukknoppen en verbruikers aansluit op de Loxone modules.

godaddy analytics